Міжнародні економічні відносини

ХАРАКТЕРИСТИКА СПЕЦІАЛЬНОСТІ

МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ

Загальні відомості

Галузь знань: 29 «Міжнародні відносини»
Спеціальність 292 “Міжнародні економічні відносини”
Рівень вищої освіти перший (бакалаврський) другий (магістерський)
Кваліфікація Економіст-міжнародник Економіст-міжнародник, перекладач, викладач
Випускова кафедра Кафедра міжнародних економічних відносин

 

Опис спеціальності

Спеціальність «Міжнародні економічні відносини» є базовою спеціальністю, яка забезпечує підготовку фахівців в сфері економічної діяльності на міжнародному рівні. Економіка України інтегрується до світової економічної спільноти, вона все глибше і глибше поринає в глобальні процеси переміщення товарів, капіталу, інновацій, інтелекту та робочої сили вцілому. Саме тому, для вилучення найбільшої корисності з цих процесів,  вітчизняну економіку необхідно доповнити якісною роботою фахівців саме з спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини». Розуміння і прагнення до реалізації перспектив сучасних економічних тенденцій як для окремої країни так і для певної компанії сьогодні набрало масштабного та сталого характеру, тому попит на підготовлених фахівців в цей сфері стрімко зростає. Крім того, диверсифікація можливостей регіону в сфері освоєння і реалізації проектів транскордонного та єврорегіонального співробітництва, відкриття потенційних ринків збуту для підприємств, зацікавленість інвесторів та залучення іноземного капіталу, удосконалення стандартів, поглиблення співпраці в уже існуючих проектах потребують професійного супроводу і кадрового забезпечення. Саме це повинна забезпечити кафедра міжнародних економічних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, яка в регіоні є єдиною, що готує фахівців за відповідним профілем.

Освітні особливості та можливості :

  • Симбіоз значної кількості навчальних економічних дисциплін загальної та практичної підготовки з міжнародного економічного права, міжнародних фінансових відносин, міжнародного бізнесу, менеджменту, маркетингу та інформаційного забезпечення, тощо з одночасним вивченням трьох (2 обов’язкових і 1 на вибір) іноземних мов (англійська базова та інші,з наявних для вивчення в університеті);
  • Синергетичний ефект через оптимальне поєднання економічних, комунікативних та дипломатичних освітніх компонент, що формують регіональне середовище міжнародних економічних відносин та сферу міжнародного бізнесу Прикарпаття, де основою зовнішньоекономічних відносин є поглиблення співробітництва з країнами ЄС.
  • Можливість вибору англомовних курсів окремих дисциплін ОП;
  • Майстер-класи з відточення навичок, щодо аналізу, оцінки, представлення і відстоювання економічних інтересів суб’єктів МЕВ, в умовах сучасних глобальних викликів та трансформаційних змін.

 

 

 

 

 

 

  • Проходження навчальної практики в управлінні міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА

 

  • Проходження виробничої практики на підприємствах роботодавців-стейкхолдерів ОП, серед яких є НПП кафедри, що забезпечують навчальний процес, є розробниками ОП та можливість працевлаштування.

 

  • Залучення професіоналів-практиків та науковців з інших ВНЗ до викладання на ОП (укладено близько 30 договорів про співпрацю)

  • Співпраця з ГО освітнього та професійного спрямування: Академія економічних наук України, Всеукраїнська громадська організація “Українська асоціація економістів-міжнародників”. (Підписано Меморандум про співпрацю та створено регіональний осередок на Прикарпатті).

  • Поглиблення soft-skills здобувачів через опанування комунікативних методик з кількох іноземних мов, участі в тренінгах з психології ділової активності та бізнес-проектування.
  • Участь у студентському науковому гуртку кафедри та дискусійному клубі «Ми, Світ, Економіка»
  • Можливість участі у програмах студентських обмінів “Еразмус +” https://ic.pnu.edu.ua/en/parthers/cooperation-agreements/
  • Участь у міжнародних освітніх заходах;
  • Можливість участі у додаткових спипендійних програмах, в т.ч приватних фондів
  • Участь у програмах подвійних дипломів
  • Цікаве та корисне студентське дозвілля і участь в конкурсах та загально-університетських заходах